تخمه آفتابگردان از جمله مغزهای چربی است که نه تنها به عنوان آجیل و تنقلات، بلکه در غذاها و بهخصوص سالادهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
تخمه را به صورت تازه، خشک و بوداده مصرف میکنند که البته نوع بوداده آن با نمک و کمی آبلیمو بسیار خوشمزه است. علاوه بر مصرف مغز تخمه آفتابگردان، از روغن آن به صورت مایع برای پخت و پز نیز استفاده میکنند. در ضمن کره آن هم به 2 صورت مارگارین و کره تخمه آفتابگردان (مانند کره بادامزمینی) یافت میشود. جالبتر اینکه پرندگان هم مانند ما انسانها به این مغز خوشمزه علاقهمندند و به عنوان غذا از آن استفاده میکنند.
خواص غذایی
روغن آفتابگردان، 66 درصد چربی غیراشباع اسیدلینولئیک دارد. علاوه بر آن، این تخم منبعی غنی از فیبر، پروتیین، ویتامین E، ویتامین B، ویتامین A و مواد معدنی مختلف مانند پتاسیم، منیزیم، آهن، فسفر، سلنیوم، کلسیم و روی است.
در ضمن تخمه آفتابگردان کمکالری بوده و کلسترول خون را پایین میآورد.
خواص درمانی
مصرف تخمه آفتابگردان برای رفع ناراحتیهای برونش، حنجره، مشکلات ریوی و همچنین صاف شدن صدا مؤثر است. علاوه بر این، خوردن آن را برای تسکین سرفه هنگام ابتلا به سرماخوردگی و به اصطلاح نرم شدن سینه هم توصیه میکنند.
- مهمترین خاصیت درمانی تخمه آفتابگردان که از قدیمالایام نیز به آن معروف بوده، تقویتکنندگی چشم و دید انسان است؛ البته نباید در خوردن آن افراط کنید.
- اگر از التهاب مفاصل (آرتریت) در رنج هستید، تخمه آفتابگردان بخورید.
100 گرم مغز تخمه آفتابگردان چه دارد؟
انرژی 570 کیلو کالری
کربوهیدرات 76/18 گرم
چربی اشباعشده 20/5 گرم
چربی اشباعنشده 20/42 گرم
پروتیین 78/22 گرم
ویتامین E 50/34 میلیگرم
منیزیم 354 میلیگرم
پتاسیم 689 میلیگرم
اطلس خشکبار قهستان: عرضه کننده زعفران-خشکبار و گیاهان دارویی